MAJ, MESEC MLADOSTI (ki so ga ubili)


Prispevek v nadaljevanju je časovna kapsula. Objavljen je bil v časopisu Moj Cajtng maja 1994. Zato ga prebirajte s tega zornega kota. Gre le za rubriko ‘Reciklirano’ (oz. Čez 30 let vse prav pride)

Niti ne tako dolgo nazaj smo v maju deklarirano praznovali mesec mladosti. Zdaj temu ni več tako. Veliki vodja je povsem odmrl, pa če si ga nekateri še tako želijo preganjati. Ni ga več. Gleda nas s svojega oblačka (ali pa iz kotla) in se nam smeji. Nategnil nas je. še za dolgo časa. Dal nam je Mesec mladosti, da smo si ga zdaj sami povsem vzeli.

Za konec maja (meseca mladosti) so vrli parlamentarci butnili referendum za nove občine, tako da se bomo lahko čez poletje prepirali o tem, kakšno dediščino (finančno jasno) je katera krajevna skupnost prinesla v novo španovijo. I kakšno, bi rekel Martin Krpan, kakršno je Bog dal. In na to se ne bo dalo dosti vplivati. Nekateri bodo imeli več, nekateri manj. Tako kot mora biti.

V mesecu mladosti bo padla še ena iluzija, ki jo morda še vedno kdo nosi v glavi. Socializacija (ali morda ta beseda izhaja iz besede socializem) bo omejena. Tista občina, ki ji bo zmanjkalo bo dobila ravno toliko, kot potrebuje za nujno preživetje. Konec bo sanj o mega državnih investicijah, še nekje bomo občutili prehod iz poznega socializma v zgodnji kapitalizem ali drugače, živeti bomo začeli normalno. V mejah zmožnosti. Marsikateri daleč pod mejami svojih želja.

In v maju (mesecu mladosti) bodo spet tlele strasti odcepitve, ki smo jih tako lepo vzgojili pred leti, le da se bomo zdaj odcepljali eden od drugega. Mogoče bo to kdo počel celo brez prave pameti, brez podlage za svoje početje, kar tako. A kaj, saj smo ljudje. Slovenci. Slovenec že Slovenca brata! V Slogi je moč (kakšne filme so že tam vrteli)! Ali morda: V slogi je moč! To bomo pa še videli. Referendumska območja imamo po svojih željah, ali pa se nam samo zdi, da so taka. Volje bomo imeli, kar je bomo hoteli imeti. Rezultati pa pridejo potem. Če!

Saj v mesecu mladosti res vse brsti, trava “dobiva fedre”, toda to še ni zagotovilo, da bo vzbrstelo tudi po novih občinah. Prej bo potrebno še krepko zajeti sapo. Še prej pa presneto dobro premisliti.

Rajši bi imel normalen maj. In to maja.

In kako si želim, da bi mi v gostilni o novih občinah raje nakladali novembra. Tega meseca se ne da pokvariti.