Morda bi bil pa za astronavta?


Hvala Sašo (www.renton.si; @rentonsi) in tvoj zapis Kako postaneš astronavt? Dal si mi idejo, ki je nikakor ne morem zavreči. Na danes. Ne sploh!

Naj povem zakaj: mineva četrto leto moje ne preveč namerne brezposelnosti, ki je bila nekaj časa vmes prekinjena z brezuspešnim poskusom espejevstva. Za seboj imam kar dolgo kariero pošiljanja prošenj, seveda brez povabil na razgovor. Ugotavljam, da je kultura obveščanja neizbranih kandidatov v tem času precej napredovala (v večini primerov te obvestijo, rekord 86 dni); očitno so piarovci po podjetjih obiskali pravo izobraževanje po 250 € dnevno. Toliko časa že traja, da sem se lepo navadil. Na gospodinjenje, na vso svobodo, ki jo slovenski umetnik potrebuje za pisanje, komponiranje in predvsem na pogoje, da sem umetnik lahko postal. Prej sem še mislil, da sem lahko novinar, usposobljen piarovec, pisec reklamnih in drugih kreativnih uporabnih besedil. A se je izkazalo, da sem lahko samo umetnik, ki upa, da bo tu pa tam dobil kakšne povrnjene stroške. Pomladil sem se, saj smo takrat nastopali za “pir pa potne stroške”.

In glej ga, Sašota, z noro idejo, da bi jaz lahko bil astronavt.

Pogoji pa so krepkem tisku (drugo so moji komentarji):

  • starost med 27 in 37 (še več kot to: dva krat 27 za mojih 56 ni zadosti)
  • dokončana naravoslovna univerza (ok, imam res diplomo iz novinarstva, sem pa prejel doktorat iz fizike, resda sinovega, pa vendar, …)
  • znanje angleščine (znam: aj dont nid nou help)
  • fizična in psihična pripravljenost (fizično in psihično sem že dolgo spravljen s svojim bogom za odhod tja gor, od infarkta sem še toliko bolj, …)
  • stoodstoten vid (ali leče) (to pa, leče imam skoraj nove, saj so mi tiste s sivo mreno zamenjali)
  • sposobnost odločanja (dobro, tukaj imam madež: glasoval sem za odcepitev na referendumu 1991, ko smo ene politike, katerih slabosti smo poznali, menjali s popolno neznanko)
  • zmožnost dela pod pritiskom (oprostite, prosim, a naj predložim certifikat, koliko obrokov sem skuhal pod pritiskom? In to v loncih, ki so iz kovinske zmesi iz vesoljskega programa!)
  • prilagodljivost (to pa sem. To je v genih. Vsi Slovenci se vedno prilagodimo tujemu ali domačemu demokratično izvoljenemu sovražniku.)
  • odsotnost bolezni (odsotna je, če pride, so tukaj zdravniki. A jih vi nimate?)
  • odsotnost zasvojenosti od substanc (zasvojenost? Odločno ne!!! Rad kadim, rad tudi kaj popijem, a ne substanc!, za kakšno travo pa itak zdaj ni denarja, kje kakšen nažican dim, vse samo za užitek, a zasvojenost 3xNE!)

Poleg tega imam pred mlajšimi prednost, ker nimam majhnih otrok in ne bi jemal bolniške, ko bi bili bolni.  A veste kakšni stroški so gor in dol potovati samo zato, ker ima mali drisko? No, to vam prihranim.

Vzemite mene!

Povsem ustrezam.

Podpis: l.r.

Pripis: Slovenec pri 56-tih tako ali tako lahko dobi delo le v vesolju. Če koga pozna. Moram povedati svoji svetovalki na zavodu, gotovo je še kdo, ki lahko okrepi slovensko reprezentanco. Čeprav kaže bolje. Statistika je danes objavila, da je brezposelnost upadla. Menda res. Jaz sem tudi malček shujšal.